Nak Souvenier best?

Tidur la!! Watpe lagi tu.. Tips Bangun Awal..


Teringat mak aku bercerita tentang arwah nenek aku yang selalu marahkan anak-anaknya bangun lewat. Kata nenek "oghang dah lepaih ke Bote, kome kat tempat tido lagi!" (Orang lain dah sampai ke Bota (Perak), korang masih lagi tidur!). Masa tu arwah nenek aku tinggal di Kampung Lasah, Sungai Siput, Perak iaitu kampung kelahiran aku juga. Daerah Bota tu memang agak jauh le jaraknya.

~Bila baca entry yang kat atas dari :http://adzriel.blogspot.com/

Tetiba dengan bersemangatnya terasa nak konsistenkan amalan BANGUN AWAL ni. Pernah terbaca juga tentang tips bangun awal. Tapi kalau secara peribadi biasanya ada beberapa perkara yang dilakukan jika nak bangun awal.

  1. Berdoa dan sentiasa niat (dengan penuh bersemangat untuk bangun awal!)
  2. Tidur awal, biasanya mestilah pukul 12malam atau sebelumnya.. Kadang terlepas waktu, susah pula nak tidur.
  3. Set alarm- yang ni penting sebab ada beberapa trick untuk set alarm ni:
  • set berlainan waktu contoh, 5.30am, 5.45am...
  • letakkan jam / alarm tu jauh dari capaian-supaya bila bunyi, kita akan bangun untuk menutup alarm tu.
  • lagi kuat bunyi alarm laagi bagus.
  • kalau guna alarm fon, jangan guna lagu yang lagi membuai mimpi.

Oke dah.. g tidur.. esok bangun awal ye..

3 comments:

Adzriel AB said...

TQ nur... ni dah terbuai dengar lagu kat blog kawan kita ni.

http://sekamarrindu2009.blogspot.com/

azzey said...

bota?
nur org peghak juga ke?
hi3..

mamaqari said...

petua cikgu sy dulu tepuk bantal..cth klu nk bgn pkl 6am ketuk la bantal tu 6 kali..tp x penah try la plk cara ni..biasa pki alrm jek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...