Nak Souvenier best?

Isu Virus Malware ; Selesai.


Kenapa? Tak percaya?. Tengok gambar ni...
.

Sekali lagi terima kasih buat cintabunga, sis LM, PuanBee yang membagi warning kepada blog ALL IN ONE ni tentang amaran tsunami eh, serangan virus Malware ni di blog ALL IN ONE . Ramai juga kawan-kawan yang tak dapat masuk semalam. Harini dah boleh la kan?..

Macamana nak tahu blog kita ada malware?
  • Kalau guna Google Chrome, akan automatik detect sesebuah blog itu ada Malware dengan keluar page warna merah sebagai amaran. Kalau dah keluar camtu takyah masuk dulu blog tersebut.(tapi kalau sis Dahlia, dia belasah aja masuk).
  • Lagi satu melalui kawan-kawan yang datang bagitau yang blog kita ni ada malware, takpun dia buat entry khas macam cinta bunga tu untuk bagitahu sebab dia tak boleh nak masuk blog kita.. (terima kasih)
  • Atau, boleh cek kesihatan blog kita tu kat SINI. Semalam dah cek, dah SECURE dah..

Apakah langkah yang telah diambil apabila virus Malware ni menyerang?
(Ini adalah apa yang tuan blog ALL IN ONE ni buat setelah baca beberapa entry otai mengenai Malware iaitu CikguDahlia dan Mak Lagenda dan sis ELLEN). Boleh baca ENTRY PANIK ni juga.
  1. Guna Google Chrome (sebelum ni guna Firefox, good bye FF..)
  2. Download anti-malware (YANG FREE NI.)
  3. Cek kesihatan blog.. (KAT SINI)
  4. Delete SEMUA bloglist dulu. (Sebab tak tahu link mana yang ada Malware tu)
  5. Remove segala link yang ado (Heartbeat pun diremove.. haha.. nanti letak balik)
  6. Cek kat webmaster tool (yang ni tak buat sebab tak tau camno)

Selesai..
Dan sekarang masa untuk letak balik bloglist.. Ekceli dah buat half.. sebab sebelum letak kat bloglist tu tuan blog ALL IN ONE ni kena cek dulu kesihatan blog kawan-kawan kat SINI.

^p.s: thanks rara: puingcinta.

15 comments:

Peri PiA said...

tu la,pia nak komen sini semlm pon xblh :(

syukur la dah selesai ;)

~ PIJA ~ said...

salam nur...

itu laa..org semlm pun kene..abis buang semua blog list..sebab baru2 ni ade add list baru..terus kene...:)

.::cintabungablogspot::. said...

sis...pasal webmaster tool tu mayb berkait dengan iwebtool. kite bole cek kelajuan blog kite camner


tengok sini

http://ikmalira87.blogspot.com/2011/02/memang-sah-lembap.html

Lagenda said...

Mak plak nak say thanks pd nur sbb bg mak back link tu yek..

tahniah dah clear malware..

Anisa Hang Tuah said...

gune chrome mmg ok dr ff

Kuman Chaos said...

blog aku pun kena gak semalam.... sebab utama kena sebab ada satu enty tu aku terletak link dari youtube yg ada "iframe" yang tak ditutup.. sebab tu la... guna webmaster tools untuk detect and clear problem.. lepas review dari google.. hari ni alhamdullilah dah ok.... nnt ak buat entry pasai tu jugak.. phew.. tgh paranoid nih..
kuman "a bit paranoid of malware" Entry

puanbee said...

memang dah tak de nih , kalau naik warning merah tu tengok dia ada beri tahu url mana yg jd penyebab malware..hee ..

terima kasih yer sudi letak link blog puanbee tu :)

Syazwani Jalal said...

owh ptot la smlm xleh cek it out. eeee

;)

Qaseh dalia adelia said...

takutnye kena malware ni huk2

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang guna crome pon..
tue tahu...
:)

suhailas said...

good info,sue pon baru lps kena serang.....

Eyrique Ettiqaz. said...
This comment has been removed by the author.
Eyrique Ettiqaz. said...

syukur,alhamdulillah.

anda telah ditag dlm contest ni.

http://cerita-al-kapoune.blogspot.com/2011/03/definisi-cinta.html

kay_are said...

owh.. macam tu ke.. kre betul2 bahaye gak r bile malware menyerang ni ye.. em.. kne ati2 r camni

rarapuing said...

alamak blog rara laaaaaaaaaaaaaaa.hee

skg da ok so ary2 boleh terjah:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...