Nak Souvenier best?

ROTI NAIK..

Terima kasih buat akak nora shahaira atas perkongsian link ini dan kredit to Tuan penulis..
Copy dulu resepi.. (ntah bila la nak mencubanye.. hehe..)

bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung GANDUM 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik

bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair

bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula

bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum

cara2nya
1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti


or refer note
http://www.facebook.com/note.php?note_id=180374891988060

7 comments:

DKosongLapan said...

cehhhh....ingatkan tadi cik nur kite ni buat tajok sebab rege roti naik..... rupenye resipi roti naik..... kekekek

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

akak nora memang chef baek punye...
:)

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

saya tunggu roti tu naik
he he

Wassalam

Mommy Fara said...

nak try gak...

Yuslia Suhana said...

haha series ingat harga roti apa la yang naik tadi :p

MY SouL My HeArt said...

thanks for the recipe.. kena cuba ni

ardinihumaira said...

nak g wat skang gak buleh tak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...