Nak Souvenier best?

ROTI NAIK..

Terima kasih buat akak nora shahaira atas perkongsian link ini dan kredit to Tuan penulis..
Copy dulu resepi.. (ntah bila la nak mencubanye.. hehe..)

bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung GANDUM 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik

bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair

bahan C
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula

bahan D
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum

cara2nya
1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti


or refer note
http://www.facebook.com/note.php?note_id=180374891988060

8 comments:

shahrilhakime said...

cehhhh....ingatkan tadi cik nur kite ni buat tajok sebab rege roti naik..... rupenye resipi roti naik..... kekekek

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

akak nora memang chef baek punye...
:)

atuk said...

Assalamualaikum Nur

saya tunggu roti tu naik
he he

Wassalam

faraherda.razalan said...

nak try gak...

Yuslia Suhana said...

haha series ingat harga roti apa la yang naik tadi :p

Park Min Rin said...

thanks for the recipe.. kena cuba ni

ardinihumaira said...

nak g wat skang gak buleh tak hehe

Doctors in India said...

Amazing amount of great, actionable advice. I will keep coming
back to this for a while to try and implement many of these!
Thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...