Nak Souvenier best?

Penggunaan shisha di antara 20 minit hingga 80 minit..

~Nak berkongsi maklumat ni dengan kawan-kawan.

  • Beliau sendiri kurang faham dengan stigma rakyat negara ini yang sering mengaitkan penyakit tibi dengan santau."Sebagai doktor pakar tibi yang berpengalaman lebih sedekad, saya sering berjumpa kes yang mengaitkan batuk berdarah dikaitkan dengan santau."Biasalah bomoh, dia akan cakap orang ni, orang itu buatlah. Lepas itu, bagi ubat jampi tapi masalahnya, mangsa tidak sembuh-sembuh," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam satu dokumen yang bertajuk, Tobacco: Deadly In Any Form or Disguise menyatakan, tembakau dalam sebarang bentuk termasuk shisha tetap berupaya mendatangkan bahaya kepada penggunanya.

Satu sesi penggunaan shisha di antara 20 minit hingga 80 minit akan mendedahkan penggunanya kepada asap yang lebih banyak pada masa yang lebih lama berbanding sebatang rokok.

Asap daripada shisha yang terhasil daripada pembakaran tembakau dan arang juga mengandungi gas berbahaya seperti karbon monoksida. Selain itu, ia juga terkandung hidrokarbon (benzene dan benzo-pyrene) yang dikatakan elemen penyebab kanser tetapi kadarnya belum dapat dipastikan

  • "Setiap tahun berlaku peningkatan pesakit tibi dan tahun lalu saja ia mencecah hingga 18,000 kes, membabitkan kira-kira 1,600 kematian yang dibimbangi terus meningkat," ujarnya sambil memberitahu, IPR sering menerima pesakit pada tahap kritikal. Sedangkan penyakit tibi sebenarnya dapat disembuhkan dalam tempoh enam bulan mengikut preskripsi yang ditetapkan.

Justeru, beliau menyarankan agar orang ramai yang mengalami simptom tibi segera berjumpa doktor yang bertauliah untuk dapatkan nasihat.

"Janganlah kerana kita, orang lain yang tak bersalah turut terjejas

~Sama-samalah jaga kesihatan kita ye Kawan-kawan.

6 comments:

faryzh said...

mungkin tibi dengan santau tu sama jenis kot kalau ikut pemahaman bomoh.hehehe.

Adzriel AB said...

sisha lebih bergaya dari rokok..he..he..

Hanis Azla said...

untuk kesihatan better elakakn kedua2nya baik sisha mahupun rokok kan..

apisv2 said...

xguna sisha.haha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sisha ..hik3.org melayu suka cuba isap bila dtg qatar...

amirah said...

elakkan jela dua2 ni..sebab x kenyang pun..hua hua hua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...