Nak Souvenier best?

Sinopsis Hikayat Merong Mahawangsa. / Filem 8 juta.

Hikayat Merong Mahawangsa

Watch Trailer
Release Date: 10 March 2011
Language: Malay
Subtitle: Info Not Available
Genre: Drama / Historical
Running Time: 1 Hour 49 Minutes
Director: Yusry Abdul Halim
Cast: Stephen Rahman Hughes, Jing Lu, Deborah Henry, Umie Aida

Synopsis: "Hikayat Merong Mahawangsa" is an action packed film filled with mythical characters that uses computer generated imagery (CGI). The story tells of a warrior and sea captain named Merong Mahawangsa who is of Iskandar Zulkarnain's descendent. Merong Mahawangsa was asked to escort the Prince of Rome to Langkasuka to marry the beautiful Princess of China from the Han Dynasty. Soon, they encounter various difficulties as the Princess of China is kidnapped and Merong Mahawangsa and his group of soldiers are attacked.

~sumber GSC.

Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.

Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.

Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.

Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?- sumber http://macam2ada-fp.blogspot.com.

~Siapa-siapa yang dah tengok nanti bolehla bagi bintang ye.. Filem mesti tonton ke apa ke.. Boleh lawan Puteri Gunung Ledang tak?.

3 comments:

Gen Fujita said...

Maybe rabu minggu depan baru tengok kot, dapat tiket murah sikit.

Anonymous said...

huhu...8 juta

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

nak g tgk gak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...