Nak Souvenier best?

Saya Mahu Ajar Buat Blog Dari Blog ALL IN ONE.

~Kali ini mahu berkongsi cara-cara nak buat blog sendiri dari pemilik blog ALL IN ONE ni sendiri la kan.. Sebab utama?.. Sambil menulis, sambil berkongsi ilmu dan diperpanjangkan.. Jadi, buat pembaca yang teringin nak memiliki blog.. Bolehla mulakannya sekarang.. Bila lagi kan? Asyik baca blog orang je kan? Lepas tu dah buat blog ni nanti bolehla masuk contest MySuperKids ye..

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

- Mula mula buka website http://www.blogger.com/
Klik pada Get Started.



- Bila dah masuk page seperti gambar dibawah ni, isikan tempat kosong. Ini semua basic. Tak perlu ada gmail. Dengan email yahoo pun boleh guna kat sini.. oke..



gambar seterusnya ni cuma nak menunjukkan full page yang tadi. Oke, dah siap isi?.. Klik pada continue..


- Next akan keluar page seperti kat bawah ni..Sesi menamakan blog. Now time untuk isi tajuk blog dan alamat blog tu.. Tajuk blog? Nak tulis apa? Ini ikut suke la.. Nak tulis nama sendiri ke.. contoh.. Blog title: sipolan dan blog Address: http://sipolan.blogspot.com.
Bergantung pada kesesuaian.. kalau nak buat blog untuk kedai, bolehla letak nama kedai tu dan sebagainya.. *Tip: Pilih nama yang simple, senang dieja supaya mudah diingati.. orang kata
'keci.'.



- Dah siap, sekarang pilih la template atau design yang disukai. Dikemudian hari pun boleh tukar tukar lagi..



- Bila dah tekan continue.. seterusnya akan keluar page seperti berikut.. Yeay.. dah berjaya ada blog sendiri kan!! Tahniah..



- Next dah boleh start blogging!! Bolehla tulis entry pertama.. Nak tulis apa?.. Sukatila.. Selamat Datang ke.. Tujuan buat blog ke.. Takpun: Terima Kasih kepada Tutorial Buat Blog dari ALL IN ONE:

-Dah siap mengarang?.. Macamana nak post kan entry yang ditulis tu.. Klik aje pada Publish Post. Kemudian akan keluar view blog.. Nah.. sekarang dah ada blog sendiri.. Macamana?.. Happy tak?..


-Oh Ya, Jangan lupa untuk setting masa, sebab kalau biasa standard masa gmt 0, nanti kalau kita post tu, tak keluar masa tu.. akan keluar lambat.. sebabnya masa tak sama dengan masa kita.. Jadi tengok gambar untuk setting masa ikut Zon Masa / Time Zone..



Ada apa apa soalan.. Selamat berblogging...

2 comments:

Miza Yusof said...

tutorial yang baik dari nur. tahniah :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

buat bakal blogger...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...