Nak Souvenier best?

SAYA MAHU TAHU RAHSIA DARI BLOG A.H.

A.H.?.. Apa tu?.. Abuya Hayat nama gelaran..Rahsia? Rahsia apa dari blog nya?.. Kawan- kawan sudah menjengah ke blog beliau?. Di link ini: http://slamberlah.blogspot.com/. Menarik bukan?..

Bagi yang belum pernah,silakanlah.

Sebenarnya, apa yang menarik minat sewaktu membaca blog tersebut adalah dari segi penulisan entry- entry di blog beliau. Meskipun baru 2 bulan(Iya ke?.. Macam tak percaya saja) dalam dunia blog, tapi, penulisannya mengagumkan. Mungkin telah biasa menulis sebelum ini..

Yang paling menarik hati adalah entrynya ditulis secara dwibahasa. Ya.. Kedua-dua bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Dan susunan nya begitu teratur. Memang menarik sebab ini kali pertama menjumpai blog sebegini. Kalau kawan-kawan pembaca mengetahui blog lain yang mempunyai ciri sebegini, sudilah berkongsi link disini.

Menjadi persoalan atau rahsia ingin dicungkil adalah, bagaimana beliau mengarang entry dalam kedua-dua bahasa. Adakah menggunakan khidmat 'google translate' atau memang secara manual.. iaitu mengarang secara dua kali. Dan satu lagi, bagaimana susunan dibuat sebegitu rupa, sebelah menyebelah dengan setiap perenggan yang sama.. Menarik sekali!! Jadi setiap ayat yang dikarang tu memang boleh baca translasi sama ada dalam Bahasa Melayu atau Inggeris disebelahnya. Sangat menyenangkan juga.

Satu lagi, bila pula nak tambah untuk bahasa ketiga?.. Bahasa apa agaknya ye.. Arab?.. Korea?.. Jepun..

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

2 comments:

Abuya Hayat said...

Cik Nur...
you are the light(nur) in my life... hehehe... XD
nak tahu jawapannya...
jawapannya...
jawapnya....
adalah....
saya akan jawab, insyaallah petang atau malam sikit nanti...
saya ada hal sikit sekarang...
anyway,thanx psl tulis pasal blog slamberlah...
appreciate sgt2...
Peace... :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

arab pon layan gak...
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...