Nak Souvenier best?

Arak Pilihan?

~Don't drink and drive!

Menurut Laporan Status Global mengenai Alkohol dan Kesihatan 2011 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hanya 45 peratus penduduk dunia tidak mengambil minuman beralkohol!
Di dalam negara, situasi yang agak membimbangkan turut dikongsi beberapa 'rakan strategik' Persidangan Meja Bulat "Arak dan Pencegahannya: Pengalaman Agensi-agensi Berkaitan" anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) di sini baru-baru ini.

Persidangan Meja Bulat mengenai arak ini adalah program kedua anjuran Ikim selepas muzakarah bertajuk "Arak dan Permasalahannya" pada 30 Okt 2009.

Antara perkara yang perlu diberi perhatian serius ialah trend pengambilan minuman beralkohol yang semakin meningkat di kalangan remaja bukan Islam dan Islam (terutama Melayu).

Nisbah pengambilan minuman beralkohol antara lelaki dan wanita juga semakin mengecil di mana semakin ramai wanita yang mengambil minuman keras ini.

Statistik yang dikongsi wakil Kementerian Kesihatan, Dr Rozanim Kamaruddin pula menunjukkan 24.6 peratus mereka yang mengambil minuman beralkohol ini sebab untuk mabuk.

"Di bidang kesihatan ini adalah satu kemudaratan kesihatan yang apabila berterusan di masa hadapan akan menyebabkan mereka ketagih kepada minuman beralkohol ini.

"Berbeza dengan ketagih dadah, mereka yang ketagih alkohol tidak boleh serta merta menghentikan pengambilan alkohol. Jika ini dilakukan, risiko mereka untuk maut tinggi. Berhenti serta merta boleh mengakibatkan mereka mendapat sawan.

baca lagi..SINI

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...