Nak Souvenier best?

What Natural Disaster Do You Fear The Most?


Kalau kawan-kawan, agaknya yang mana yang paling takut?.. Rasanya Tsunami ni yang paling ramai orang vote sebab baru- baru ni berlaku Tsunami dan Earthquake di Jepun tu kan..

Tuan blog ni paling takut yang mana ye?...

Tsunami dari wikipedia..

Tsunami (津波 bahasa Jepun ombak besar di pelabuhan, Kunrei-shiki: Tunami), sering kali disalah takrifkan sebagai gelombang pasang surut (tidal wave), merupakan satu siri ombak yang berlaku selepas gempa bumi (dalam laut), tanah runtuh, aktiviti gunung berapi, letupan, atau hentaman meteor dalam atau berhampiran laut. Tenaga setiap tsunami adalah tetap, fungsi ketinggiannya dan kelajuannya. Dengan itu, apabila gelombang menghampiri pantai, ketinggiannya meningkat sementara kelajuannya menurun. Gelombang tersebut bergerak pada kelajuan tinggi, hampir tidak disedari apabila melintasi air dalam, tetapi meningkat kepada ketinggian 30 meter atau lebih. Tsunamis boleh menyebabkan kerosakan teruk pada kawasan persisiran pantai dan kepulauan.

Kebanyakan bandar di sekitar Lautan Pasifik, terutamanya di Jepun tetapi juga di Hawaii, mempunyai sistem amaran dan prosedur pemindahan sekiranya tsunami yang serius berlaku. Tsunami boleh dijangka dengan pelbagai institusi seismologi di sekeliling dunia dan perkembangannya dipantau melalui satelit.

Bukti menunjukkan tidak mustahil berlakunya megatsunami, yang disebabkan oleh sebahagian besar pulau mendak ke dalam laut.

ALL IN ONE

KLIK UNTUK HADIAH iPAD PERCUMA!!!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 comments:

zahidah dihaz said...

sekarang ni memang semua risau pasal tsunami...


New Entry: Make me wonder


Hari terakhir untuk join contest mudah Miss Zahidah 4in1 Lucky Draw

kay_are said...

rase nye sume natural disaster tu menakutkan.. huu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

menakutkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...